”Vi rubricerar det här som grovt krigsförbrytelse” säger Reena Devgun som är åklagare i målet med den misstänkta IS-kvinnan från Västsverige. Foto: SVT

IS-återvändare från Halland häktas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Halland som återvänt till Sverige från IS häktas nu – misstänkt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott i Syrien.

– Det är första gången, mig veterligen, vi prövar frågan om barnsoldater i svensk domstol, säger åklagaren Reena Devgun.

Kvinnan anhölls i sin frånvaro på måndagen och har under torsdagsförmiddagen häktats vid Stockholms tingsrätt, detta då det finns risk för att hon genom att undanröja bevis eller på annat sätt kan försvåra utredningen.

Åklagaren misstänker att hon har medverkat till att hennes son, som då var under 15 år, använts som barnsoldat i Syrien, under åren 2013-2016.

Barnen om händertogs

Innan kvinnan reste till Syrien 2013 var hon bosatt i Halland där hon fortfarande är folkbokförd. Hon bedöms ha levt i IS-miljö i Syrien med sina barn.

Efter återkomsten till Sverige i slutet av förra året har två av hennes barn, som är i förskole- och skolåldern, omhändertagits efter beslut av socialnämnden i hennes halländska kommun.

I socialnämndens utredning finns uppgifter om att ett annat av hennes barn giftes bort som tolvåring i Syrien, och att ytterligare ett barn har deltagit i krig som barnsoldat.

Förnekar brott

Kvinnan förnekar brott och har tidigare uppgett att hon lurats in i IS av sin dåvarande man.

– Hon har sedan hon kom till Sverige fullt ut samarbetat med polisiära myndigheter och underkastat sig många och långa förhör, där hon klargör vad hon har gjort i Syrien och varför hon hamnade där. Vår uppfattning är att det inte behövs ett frihetsberövande, säger kvinnans försvararsadvokat Mikael Westerlund.

I klippet här nedanför från den 7 februari 2021 berättar advokaten Mikael Westerlund om kvinnans inställning till anklagelserna som då riktades mot henne i samband med att barnen omhändertogs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.