IVO-kritik mot vården i Hylte – personal behärskar inte språket

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot Hylte kommuns arbete på sina särskilda boenden. Bland annat sker inte dokumentation på rätt sätt och personalen behärskar inte svenska språket tillräckligt.

Hösten 2022 påbörjade  IVO  inspektioner i alla Sveriges kommuner som bedriver särskilda boenden för äldre, SÄBO, i kommunal regi. Det rör 283 av Sveriges 290 kommuner.

Man har granskat kompetensnivå, dokumentation, personalkontinuitet, läkemedelshantering och vård i livets slutskede.

I den har det bland annat framkommit att personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och att det svenska språket inte behärskas tillräckligt.

Dessutom genomförs inte vård vid livets slutskede enligt gällande regelverk och läkemedelshanteringen anses inte vara patientsäker.

IVO kräver nu en redovisning av hur bristerna ska åtgärdas från omsorgsnämnden i Hylte kommun senast den 14:e april.

– Vi har precis fått rapporten i våra händer i veckan så nu får vi titta på den och se vad det är vi ska åtgärda. Vi tar ju till oss detta för att se vad vi kan göra och bli bättre, säger Lena Borg, enhetchef för kvalitetsenheten på omsorgskontoret i Hylte kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.