Fredrik Jonsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Halland, är öppen för allmän jakt på ekorre. Foto: TT/SVT

Jägareförbundet i Halland om allmän ekorrjakt: ”En ickefråga”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Jägareförbundet i Halland ställer sig bakom Naturvårdsverkets förslag om att införa allmän jakttid på ekorre i Sverige. Däremot tror man att intresset blir lågt för den typen av jakt ifall förslaget går igenom.

– Jag ser det som en ickefråga. Men jag är väldigt öppen för att det kan behöva göras en reglering av ekorrstammen om den skulle bli för tät, säger Fredrik Jonsson, ordförande för Jägareförbundet i Halland.

Han menar att ekorren kan ställa till vissa problem, bland annat genom att bygga bon på folks vindar. De äter de också upp fågelägg och fågelungar.

Svarat i remissen

Enligt Naturhistoriska riksmuseet äter ekorrar främst frön från kottar. Bara i enstaka fall har man hittat rester av ägg och fågelungar i ekorrars matsäckar.

– Det här är ett förslag från Naturvårdsverket som vi har svarat på i remissen. Om det är ett vettigt förslag eller inte får vi ta ställning till längre fram, säger Fredrik Jonsson.

Ursprungligen kommer idéen om allmän ekorrjakt från Svenska Jägareförbundet och ett par privatpersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.