Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland, är negativt inställd till allmän jakt på ekorre. Foto: SVT/TT

Länsstyrelsen säger nej till allmän ekorrjakt

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket vill se allmän jakttid på ekorre mellan den 15 november och sista februari i hela landet. Men länsstyrelsen i Halland säger nej till förslaget.

Allmän jakt på ekorre har varit otillåtet i Sverige sedan 2002. Nu kan det dock blir verklighet –  igen. Men i Halland ser länsstyrelsen inget behov.

– Vi ser det som ett onödigt förslag. Vi ser inte behovet av jakt på ytterligare en art. Istället hade vi önskat att man under jakttid fokuserade på arter som orsakar skador i samhället, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Arten som han ser störst besvär med är vildsvin, dels på grund av att ligger bakom flera trafikolyckor, dels för att de förstör åkrar och trädgårdar.

Skyddsjakt ett alternativ

Ekorrpopulationen ligger i dag på omkring 200 000 individer och enligt Artdatabanken beskrivs arten som livskraftig. Naturvårdsverket bedömer att ekorrens bevarandestatus inte skulle hotas av allmän jakt.

Förslaget, som nu är ute på remiss, grundar sig främst på att förebygga skador, då de små djuren kan ta sig in under tak eller in i vindsutrymmen för att bygga bo.

– Så fort de gör skada gäller skyddsjakt. På så sätt finns redan möjlighet att jaga ekorre, säger Martin Broberg.

Ursprungligen kommer idéen om allmän ekorrjakt från Svenska Jägareförbundet och ett par privatpersoner.

I klippet hör du Martin Broberg kommentera försalget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.