En man hittades död intill ett jakttorn i Knäred år 2006. Fallet har förblivit olöst och är ett av Hallands mest uppmärksammade kalla fall. Foto: SVT

Jakttornsmordet utanför Knäred – ett av Hallands mest uppmärksammade kalla fall

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2006 hittas en 69-årig man liggandes död intill ett jakttorn i byn Vångadal utanför Knäred – ett mordfall som polisen ännu inte kunnat lösa.

Det var jaktkamraten i tornet några hundra meter bort som larmade SOS efter att han inte fått kontakt med 69-åringen via kommunikationsradion. Året var 2006 och platsen var bara ett kalhygge.

Polisen dök i sjön i området, gjorde över 100 förhör och knackade dörr i områden långt utanför Vångadal utan att kunnat lösa mordgåtan.

Nya förhör 2015

Under sommaren 2015 fick polisen in ny information som resulterade i nya förhör – men som inte ledde utredningen vidare.

Att mordvapnet, eventuellt en yxa, aldrig påträffats har också försvårat utredningen. Det finns inte heller mycket teknisk bevisning att gå på. Några DNA-spår har med nuvarande kända metoder inte kunnat säkras.

Olösta mord i Halland

De senaste 25 åren finns det sju olösta mord i Halland.

2010: En man hittas död i sitt nedbrunna hem i Hylte kommun. Polisen hade länge en huvudmisstänkt, men misstankarna mot den personen har inte gått att styrka. Inget åtal har väckts.

2008: En polsk lantbrukare anmäls försvunnen. Senare hittades han nedgrävd vid Strömma kvarn utanför Tvååker. En man stod åtalad för mordet men friades i tingsrätten 2011.

2006: En 69-årig jägare hittas dödad nedanför sitt jakttorn i Vångadal utanför Knäred. Jaktvapnet är borta och polisen har haft svårt att säkra spår i skogen runt tornet.

2004: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i sitt företags lokaler i Halmstad. Hustrun överlever trots att hon skjutits i huvudet. Efter att ha stulit runt 40 000 kronor försvinner mördarna i en bil.

1999: En man hittas död i Ätran. 38-åringen var asylsökande från Ryssland och enligt polisen har han dödats och kastats i vattnet.

1996: På en parkering i Trönninge hittas en man från Halmstad död i bagageutrymmet på sin bil. Mannen har dött av kraftigt yttre våld. En man stod åtalad för mordet men friades i både tingsrätt och hovrätt.

1990: I Onsala finner ett hemtjänstbiträde en äldre man och hans rullstolsburna hustru dödade i deras hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.