Casper Thorsson, 21, bor i Vessigebro och tyckte det lät som att någon släppte en bomb när skalvet inträffade. Foto: Privat/SVT

Jordskalv skakade Vessigebro

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv med magnituden 1,2 inträffade i Vessigebro under onsdagskvällen.

– Det lät som att någon droppade en bomb, säger Casper Thorsson som bor i området.

Skalvet inträffade 19.37 på onsdagskvällen. En av dem som kände skalvet var Vessigebrobon Casper Thorsson, 21. Han hade precis kommit hem från fotbollsträningen när han hörde en smäll.

– Jag tänkte ”Oh shit” och flög upp ur stolen. Det lät som att någon sprängde något, säger han.

”Blev nojig”

Han upplevde det som att huset skakade i ungefär tre sekunder samtidigt som han hörde ett högt muller.

– Det är svårt att beskriva det, men det vibrerade i hela huset och eftersom jag var ensam hemma blev jag nojig.

Han tänkte att det kanske varit en lastbil som dundrat förbi huset, men på sociala medier informerades han om att fler hade känt samma sak.

”Kände av det i bilen när jag åkte från jobbet. Trodde det var bilen som hickade” och ”Så skönt att fler kände detta. Började tro efter en stund att jag inbillat mig. Men huset skakade så det måste varit en liten jordbävning” var några av kommentarerna som trillade in via sociala medier.

Grunt skalv nära bebyggelse

Björn Lund är seismolog vid Uppsala universitet och berättar att det är först vid magnituder från 2 och uppåt som människor brukar uppfatta skalven.

– Det här är ett litet skalv. Det brukar vara många som hör det, snarare än känner det. I vanliga fall känns inte ett skalv av den här magnituden, säger han.

En förklaring till att många trots detta kände skalvet tror Björn Lund beror på att det inträffade nära bebyggelse och att det var ett grunt skalv på cirka 5 kilometers djup.

– Men boende i området behöver inte oroa sig. Det är sällan som skalv inträffar på samma ställe, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.