Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På väg till ön Nidingen fick Stefan Pettersson syn på något ovanligt – en valross. Se mötet i klippet. Foto: Stefan Pettersson/Privat

Valross på besök utanför Kungsbacka – se klippet från båten

Uppdaterad
Publicerad

En valross har gjort ett unikt besök i Halland under lördagen. Stefan Pettersson, som var på väg ut till fågelön Nidingen i Kungsbacka kommun, chockades när han såg djuret vila på revet Lilleland två kilometer från ön.

Stefan Pettersson, som driver stuguthyrning på Nidingen, har åkt förbi revet Lilleland otaligt många gånger. Men under lördagen fick han och resenärerna i båten se något de inte kunde ana.

– Jag tittar och ser att det sticker upp något, på vägen dit hinner jag tänka så jäkla mycket. ”Är det en älg som ligger skadad?” man tänker inte att det är en valross, säger han.

Inte samma valross som siktats i Bohuslän

SVT Nyheter Halland ringde upp Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum, som konstaterar att det inte är valrossen Freja som besökt andra delar av västkusten tidigare i år.

– Detta är en hane. Det är en helt annan individ det här. Man undrar hur det kan komma sig, säger han.

Varför valrossen är på besök i Halland är han osäker på men redan för en vecka sedan fick han rapporter om en valross utanför Åsa i Kungsbacka kommun. Om det är samma som vid Nidingen är oklart, men klart är att valrossar i Halland är sällsynt.

– Det var på slutet av 90-talet senast. Ovanligt, men händer då och då, säger Kennet Lundin.

Se Stefan Pettersson möta valrossen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.