Michael Svensson (M), riksdagsledamot och förbundsordförande för Moderaterna i Halland, ser en uteslutning som en sista utväg. Foto: SVT/Sveriges Riksdag

Partitoppen: ”Kan bli tal om uteslutning”

Uppdaterad
Publicerad

Om fullmäktigeledamöterna Mikael Kahlin (M) och Karl-Fredrik Klinker (M) väljer att inte lämna sina uppdrag kan sista utvägen bli att de utesluts ur Moderatena.

– Bryter man mot de löften som man har skrivit under på heder och samvete i vår kandidatförsäkran så är det ju en grund för uteslutning. Men jag tycker att det är en allra sista utväg att utesluta någon medlem, säger Michael Svensson (M), förbundsordförande för Moderaterna i Halland.

Måste lämna frivilligt politiska uppdrag

Kravet efter söndagens extrainsatta gruppmöte på att Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker ska lämna sina politiska uppdrag för Moderaterna i Laholm innebär att om de inte gör det frivilligt kan de uteslutas ur partiet.

– Känner de att de vill stanna kvar i moderaterna får de gärna göra det. Sedan har de ingen plattform i fullmäktige att agera från och det är ju tråkigt naturligtvis, säger Michael Svensson (M).

Ställer inte upp för ledarskapet

Mikael Kahlin är ordförande i socialnämnden och Karl-Fredrik Klinker är ersättare i socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige. Efter kravet på att de ska lämna sina uppdrag kan de antingen välja att lämna sina politiska uppdrag, bli politiska vildar eller söka sig till ett annat parti i kommunfullmäktige.

Kritiken mot dem handlar enligt Michael Svensson om att de inte ställer upp för ledarskapet inom Moderaterna i Laholm och att de inte inser vikten av att man är lagspelare.

– Dels har vi insändaren i Laholms tidning som Karl-Fredrik Klinker skrev där han tog ära och redlighet av kommunledningen och framförallt hans eget kommunalråd. Och sedan har vi då ett par olika situationer med Mikael Kahlin. Alltifrån näringslivsenheten där han har agerat som vi tycker på ett konstigt och illojalt sätt. Och inte minst det senaste då med socialchefen, säger han.

Skäms för att vara del av etablisemanget

Insändaren som Michael Svensson (M) refererar till publicerades i Laholms tidning i onsdags. Där skriver Karl-Fredrik Klinker (M) bland annat att han skäms för att vara en del av etablisimanget efter alla turer kring avskedandet av Björn Jingblad.

”Goda betyg från verksamheten på alla områden pekar på att verksamhetschefen och underchefer sköter det hela mycket bra och därmed framstår ju vi politiker som mindre ovetande när KS presidium bär sig åt på detta sätt! Och för att använda Babics ord: Det är inte ok, att vi andra ska behöva klä skott för dåliga beslut som KS presidium tagit självsvåldigt.”

”Ovidkommande vad Björn Jingblad gjort”

Men Michael Svensson understryker att mötet på söndagen inte handlade om sakfrågan kring socialchefen Björn Jingblad.

– Det är ju de här två fullmäktigeledamöternas illojalitet mot gruppen och dess gruppledning. Det är ovidkommande i detta fallet vad Björn Jingblad har gjort och varför han har avstängts. Vi måste ju utgå ifrån att det är på goda grunder. Det är ju trots allt tre kommunalråd som står bakom det hela. Det är hur man som en lagspelare väljer att bryta ur sig ur laget. Därför blev det riktat misstroendeförklaring mot dem, säger han.

Sitter kvar tills vidare

Mikael Kahlin säger till Laholms tidning att han kommer att sitta kvar som ordförande i socialnämnden tills vidare.

– Kommunfullmäktige hinner inte utse någon under sommaren ändå. Nu behöver jag tid för att smälta det här och fundera över vad jag ska göra, säger Mikael Kahlin till tidningen, och lovar lämna besked i augusti eller september om hur han tänker agera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.