Maria Barsby är en av arton nya frivilligarbetare på Sjöräddningssällskapet i Grötvik. Foto: Privat

Nya utmaningar lockade Maria till sjöräddningen

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Halmstad har den senaste tiden fått in mycket nytt folk. En av 18 nya är barnmorskan Maria Barsby.

– Man behöver nog vara lite äventyrslysten.

Maria Barsby har de senaste månaderna provat på något helt nytt förhenne – sjöräddning. Något som har visat sig passa henne perfekt.

– Det är fantastiskt roligt att känna att man kan göra nytta och göraskillnad för människor.

Hon tycker om att lära sig nyasaker och nu får hon lära sig allt från havsvett till hur man lagar en båtmotor.

– Jag gillar att utmana mina gränser, säger hon.

”Alldeles upprymd”

Maria Barsby har själv en segelbåt i Grötvik.

– Jag har tidigaregått förbi och tänkt ”wow”, men att det där inte är något för mig.

Men en dag i maj befann hon sig vid sin segelbåt och såg på sin mobil att Sjöräddningssällskapet sökte folk. Hon bestämde sig föratt gå över och fråga om de behövde hennes hjälp, något somtacksamt togs emot.

Det beslutade ångrar hon inte i dag.

– Jagkan vara alldeles upprymd när jag går därifrån, jag skulle gärnagöra det heltid i helt år. Det är så mycket kärlek och alla ställerupp för varandra, säger hon.

Starkt kort

För att bli sjöräddarebehövs egentligen ingen speciell kompetens menar Maria Barsby. Detenda kravet är att man ska kunna inställa sig vid stationen på 15 minuter.

– Och så behöver man nog vara lite äventyrslysten tror jag. Sen tror jagatt det för många är kärleken till havet som lockar.

Själv arbetar MariaBarsby som barnmorska.

– Jag kände att det ändå är ett starkt kort. Detär bra att ha sjukvårdskunnig personal och det gör att jag även ärväldigt van att prata med och ta hand om människor, men vem som helstkan bli sjöräddare!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.