Sjöräddningssällskapet ser att fler anmäler sig som frivilliga. Foto: Erik Mårtensson/TT

Många nya sjöräddare i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Halmstad har fått nytillskott: 18 personer har anmält sig som frivilliga. Det är det största antalet på över 20 år enligt stationsansvarige.

Sjöräddningssällskapet i Grötvik i Halmstad har tidigare haft problem med att locka folk till sällskapet, det berättade SVT Nyheter Halland i somras.

Men nu verkar trenden ha vänt.

– Jag har hållit på sedan 1992 och har aldrig någonsin fått så många nya, säger Anders Lindvall, stationsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Grötvik i Halmstad.

LÄS MER: Frivilliga sjöräddare i över hundra år

Även nationellt sett har fler anmält sig som frivilliga sjöräddare. Hittills i år har redan omkring 150 personer kommit till i landet, nästan dubbelt så mycket som ett normalt helt år. Något som Sjöräddningssällskapet tror beror på ett lyckat kampanjarbete från deras sida.

– Tidigare år har ungefär 80 personer anmält sig som frivilliga, så kampanjen har gett effekt. Om det är 18 nya i Halmstad är det fantastiskt, säger Niklas Jendeby, kommunikations- och insamlingsledare på Sjöräddningssällskapet.

Sämre för Falkenberg

Men överallt i Halland ser det inte lika ljust ut. Sjöräddningssällskapet i Falkenberg har fått fyra nya frivilligarbetare, men samtidigt har två gamla slutat.

– Vi hade hoppats få lite fler så man kunde lära upp dem till nästa år. Men vi får hoppas att det kommer några till, säger Kent Söderström, stationsansvarig i Falkenberg.

Fler kvinnor

För stationen i Grötvik väntar nu ett arbete med att utbilda sina nya medarbetare. Av de 18 nya frivilliga är 4 kvinnor.

Anders Lindvall tycker att det är roligt att fler kvinnor har börjat söka sig till sjöräddningen.

– Det är väldigt positivt för vår station, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.