Ashif Chowdary har öppnat upp karateträning för unga nyanlända i Halmstad. Nyligen vann han pris för sitt engagemang. Foto: Anders Fall

En spark in i samhället – karate som integration

Uppdaterad
Publicerad

Karaten ligger honom varmt om hjärtat. Disciplin och respekt ser han som viktiga komponenter för att lära sig att komma in i samhället. Ashif Chowdary har öppnat sin karateklubb för att hjälpa nyanlända ungdomar.

Ashif Chowdary kom själv till Sverige 1974. Han, hans systrar och hans mamma hade flytt Idi Amins regim i Uganda. Nu, nästan 40 år senare hjälper han nyanlända som flytt till Sverige av andra orsaker.

– Vi är ett gäng eldsjälar i Halmstad. Det är inte konstigt att stadsvapnet är tre hjärtan, säger han och skrattar.

Karaten har varit med honom i stora delar av livet. Därför blev det hans sätt att hjälpa – genom att bjuda in i den gemenskapen.

– Den vita dräkten i karaten skalar av människan. Här visar vi varandra respekt genom att buga och följa de regler som finns. Kommer man hit har man accepterat att följa traditionen, säger Ashif Chowdary.

Maikel Elias är 21 år och kommer från Syrien. Han har varit i Sverige i två och ett halvt år och tränat karate i ett.

– Han är väldigt snäll och hjälper många människor, mig också. Jag har fått träffa andra personer så att jag får prata mycket svenska. Sedan är karaten bra för självförsvar och jag gillar att träna kata, säger Maikel Elias som deltog i träningen denna dag.

Pengar för verksamheten

Priset för årets eldsjäl är 25 000 kronor och 50 000 kronor för att utveckla verksamheten. Ashif funderar på att hyra en lokal i Halmstads arena för att göra karaten mer lättillgänglig för ungdomar.

– Vår lokal idag ligger lite avsides. Arenan ligger närmare den målgrupp vi riktar in oss på. Om inte Muhammed kan gå till berget får berget komma till Muhammed, avslutar Ashif Chowdary.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.