Katarina Borgström berättar i klippet om vad hon hade önskat samhället hade kunnat göra för att stötta henne efter hennes ingripande. Foto: Johanna Holstein

Får 12 000 kronor i skadestånd efter ingripandet: ”Det räcker inte till någonting alls”

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 13 augusti som Katarina Borgström märkte att hennes apotekskund var rejält förfriskad. Hon sprang därför efter honom för att försöka stoppa honom från att köra iväg. Men mannen lyssnade inte och bilen rullade över hennes ben. Sex månader senare är hon långt ifrån återställd.

Även om hon flera gånger har spelat upp händelsen i sitt huvud för att kunna komma underfund med vad det var som gick så fel så skulle hon ha gjort det igen, säger Katarina Borgström om det civilkurage hon uppvisade den där sensommarkvällen förra året.

– Det sitter så djupt att man inte ska köra bil när man är så full. Man gör bara inte det, säger hon.

Civilkurage är viktigt

Hon vill inte på något vis uppmana andra från att undvika att gripa in när man ser att felaktigheter pågår:

– Vi har alla en känsla för vad som är rätt och fel inom oss och man måste gripa in när något är fel. Jag kommer göra det igen om det skulle komma till en liknande situation.

Nu kämpar hon för att sakta men säkert komma tillbaka till arbetet på apoteket och för att få tillbaka full rörelse i vänsterbenet igen.

Du kan höra hennes berättelse i klippet ovan – och om varför civilkurage är så viktigt, enligt henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.