Foto: Eva Unosson

Katastrofskörd i södra Halland

Uppdaterad
Publicerad

Spannmålsskörden i södra Halland blir både mindre och av sämre kvalitet än vanligt. – Det är den sämsta jag har haft på mina 20 år. det har varit ett torrår och det har inte varit några bevattningsmöjligheter och då blir det så, säger lantbrukaren Anders Nilsson till P4 Halland.

På Vallberga Lantmäns spannmålsanläggning utanför Laholm är aktivitieten hög. Årets spannmålsskörd ska tas om hand men det ser ut att bli ett dåligt år.

– Den ser ju inte jättepositiv ut. Vi tror att vi kommer få 20 till 30 procent mindre skörd än normalt. Vissa får bra skördar, men vissa får riktigt dåliga skördar på framför allt vårsådd spannmål, säger Jörgen Tagesson, fabrikschef för Vallberga Lantmän till P4 Halland.

Kvalitén på skörden av brödsäd och maltkorn är så dålig att den måste klassas ner och säljas billigare, något som får ekonomiska konsekvenser för lantbrukarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.