Personal på Kattfoten fick undsätta den här katten som låg uttorkad i sommarvärmen. Foto: Kattfoten

Katter drabbas hårt av värmen

Publicerad
Katter blir snabbt uttorkade i värmen och katthemmen får nu många larm om hemlösa och förrymda katter som hittas i mycket dåligt skick. Utan vatten och mat riskerar kattens organ att slås ut och djuret dör.

På tisdagen fick personal från katthemmet Kattfoten i Halmstad rycka ut efter larm från en privatperson i bostadsområdet Landfästet. En katt hade då legat på en gräsmatta under flera timmar utan att röra sig. En privatperson reagerade och ringde katthemmets jourtelefon.

– Katten var helt uttorkad och orkade inte flytta sig, berättar Mia Carlsson, jouransvarig på katthemmet Kattfoten.

Katten togs till veterinär, fick vätska och antibiotika och får nu vila ut i ett jourhem i väntan på att ägaren ska försöka hittas.

Hemlösa katter och katter på rymmen från sina ägare kan snabbt råka illa ut i värmen utan mat och vatten.

– Uttorkning kan vara allvarligt och i värsta fall leda till att djuret dör, säger Daniel Fant, veterinär på Vettris i Halmstad. 

Sätt ut mat och vatten

– Har man en innekatt som har rymt ut så måste man sätta ut mat och vatten utanför bostaden, till exempel i en närliggande buske. Katten kommer oftast fram på natten och måste då kunna fylla på med vätska och mat, säger Mia Carlsson.

Ser man en katt som verkar sjuk och svag ska man ringa polisen eller till lokala djurskyddsorganisationers jourtelefon. Erbjud mat och vatten men det är inte säkert att katten orkar varken dricka eller äta om den är illa däran. Då behöver den snabbt få vätska intravenöst på en veterinärmottagning.

Ta katten i säkerhet

Katthemmets råd är att bära katten i säkerhet, in till dig eller in i ett närbeläget trapphus eller garage, så att den inte råkar illa ut och så att den kommer undan från solen. Stanna kvar med katten tills någon kan komma och hämta den för vidaretransport till veterinär om du inte själv har möjlighet till detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer