Kristdemokraternas toppnamn är en av de som pekats ut i GT för att ha kopplingar till kriminella MC-gäng – bland andra, Hells Angels. Foto: SVT/TT

KD-topp har kopplingar till mc-gäng: festade med Hells Angels

Uppdaterad
Publicerad

Gruppledaren för Kristdemokraterna i Halland, regionrådet Benny Strandberg, pekas ut som en av flera svenska politiker med kopplingar till kriminella mc-gäng, efter en kartläggning av tidningen GT och Acta Publica. SVT Nyheter söker Benny Strandberg för en kommentar.

Parallellt med sina uppdrag inom Kristdemokraterna är Benny Strandberg medlem i mc-klubben Conquest MC, som beskriver sig själva som ”kristna mc-entusiaster”. Men enligt norsk polis styrs Conquest MC av Hells Angels.

Genom Conquest MC ska Benny Strandberg förra året varit på en fest med ytterligare ett Hells Angels-kopplat MC-gäng där polisen vid en razzia senare hittade narkotika, dopningsmedel och knivar,  enligt GT.

Valet 2022 Halland

Själv säger Benny Strandberg till Kungsbacka-Posten att ”Jesus umgicks med alla” och väljer att inte ta avstånd från Hells Angels.

Riksdagsledamoten: Partikansliet tittar på detta

Larry Söder (KD), riksdagsledamot från Halland, uppger i en skriftlig kommentar att man tar allvarligt på uppgifterna och att man ”tittar på detta” hos KD:s partikansli samt distriktsstyrelse.

– Vad vi förstår i nuläget så handlar det i det här fallet om kristna gemenskaper inom mc-världen. Vi som parti tar avstånd från organiserad brottslighet och gängkriminalitet, skriver Söder i ett mejl till till SVT Nyheter.

På tisdagen uppger KD:s distiktsordförande i Halland, Lars Gustafsson, att en utredning är inledd och att processen måste få ha sin gång.

– Vi har vissa regler och det måste gå korrekt till. Sen får vi se vad resultatet blir, säger Lars Gustafsson (KD)

Eftersom listorna är spikade är Benny Strandberg fortfarande valbar och partiet har i nuläget inte uppmanat honom att lämna sina politiska uppdrag.

– Hur vi än gör kan vi inte göra något innan valet. Vi kan inte gå på en tidningsuppgift. Men att han är under utredning säger en hel del, säger Lars Gustafsson (KD).

SVT söker Benny Strandberg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet