Kinnared – Utländska villaköpare flyttar in

Publicerad
Kinnared i Hylte kommun har länge dragits med en hög utflyttning och allt lägre villapriser. Men de låga villapriserna har nu fått många utländska köpare att hitta till byn istället. Vi har träffat Ian Brooks och Chris Rumley från England som nyss köpt hus.

Danskar och tyskar har sen länge hittat till den lilla byn Kinnared i Hallands inland. Men nu är det fler som tagit steget och köpt hus här. Bland annat två egyptiska familjer, en polsk och ett par från England. De senare köpte hus utan att ens ha varit på plats och sett det eller Kinnared i verkligheten.
– Vi är spritt språngande galan men vi blev förälskade i bilderna, säger Chris Rumley,
nyinflyttad Kinnaredsbo, till Hallandsnytt.

Kulturforskaren Thomas Niedomysl tror att allt fler utländska köpare kan bli den svenska glesbygdens räddning. Allt fler väljer nämligen att flytta från europeiska städer till Sveriges glesbygd.
– Det här är något vi sett sedan EU-inträdet 1995 när det blev lättare för EU-medborgare från andra länder att köpa fastigheter i Sverige, säger han till Hallandsnytt. Efterfrågan bland svenskar att bo på landet är ganska liten så det är mycket positivt att människor från andra länder nu väljer att bosätta sig permanent här, och inte bara som sommargäster.

Reporter: Frida Björk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer