Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimataktion på Halmstads flygplats Foto: SVT/TT

Klimataktion på Halmstads flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Runt ett-tiden på söndagen intog aktivister Halmstad city airport och orsakade förseningar. Polisen grep två personer misstänkta för brott mot luftfartslagen – som senare släpptes.

– Det här är väldigt svårt att agera emot, säger Magnus Edman, flygplatschefen i Halmstad.

Under söndagen skapades förseningar på Halmstads flygplats efter en aktion av klimataktivister i Extinction Rebellion Sverige. Två personer, ombord på ett flygplan som skulle flyga till Bromma, vägrade sätta sig när det var dags att lyfta.

De höll ett tal där de sa att de var fredliga aktivister och att det var en protest, säger Mathilda von Schantz på Extinction Rebellion.

En av fem aktioner i landet

Magnus Edman, flygplatschef på Halmstad City Airport, bekräftar att det varit aktivister på flygplatsen och att polis var på plats. Polisen grep två personer misstänkta för brott mot luftfartslagen. Duon frigavs av åklagare under söndagskvällen, då deras brottsmisstankar inte anses lika allvarliga som de som begåtts på andra flygplatser, men misstanken kvarstår.

– De som är släppta hade varit inne på flygplanen och inte lytt kaptenen och så vidare vilket är ett mindre allvarligt brott än de andra som har brutit mot till exempel obehörigt tillträde till skyddsobjekt, säger Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens presstjänst till TT.

Ytterligare tre personer fanns i avgångshallen med banderoller, dessa personer kontrollerades och avvisades från platsen.

Spritt över landet

Aktioner har under söndagen skett på sju flygplatser runt om i landet.

Hela Bromma flygplats stängdes i samband med en aktion vid 12-tiden och ett flygplan på väg till Halmstad var bland de flygningar som försenades. Vid 14-tiden öppnade flygplatsen igen och trafiken återgick till det normala.

I klippet ovan hörs flygplatschefen Magnus Edman om söndagens händelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.