Polis på plats på Malmö flygplats efter att en obehörig person tagit sig in på landningsbanan. Foto: Johan Nilsson/TT

Klimataktivister gripna – försökte stoppa flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivister genomförde på söndagen aktioner på åtta flygplatser runtom i Sverige. Minst 15 personer har gripits och ett aktivistnätverk har tagit på sig aktionerna, där man försökt stoppa flygplan, bland annat genom att limma fast sig på landningsbanor.

Luftfartsverket har höjt säkerheten på sina skyddsobjekt med anledning av händelserna.

Strax innan lunch larmades polisen till Malmö Airport. Vid ungefär samma tidpunkt larmades Stockholmspolisen även till Bromma flygplats, om obehöriga personer på flygplatsområdet.

– Väl där påträffade vi två personer på området vid flygplanen. De har gripits och är misstänkta för flygplatssabotage. När vi letade igenom området så grep vi ytterligare två personer, säger Per Fahlström på Stockholmspolisen.

I Malmö greps en kvinna som tagit sig in på landningsbanan.

Växjö flygplats stängdes

Kort därpå kom uppgifter om att personer även tagit sig in på Arlanda och Landvetter, samt på flygplatserna i Halmstad och i Växjö. 

På Arlanda omhändertogs två kvinnor ombord på ett plan. 

– De har betett sig på något sätt, och har plockats av planet. Vi har inlett en förundersökning, säger Per Fahlström på Stockholmspolisen. 

På Växjö flygplats greps en man och en kvinna efter att de limmat fast sina händer på landningsbanan, uppger polisen. Flygplatsen stängdes tillfälligt för trafik.

På Landvetters flygplats och och på Halmstad City Airport greps sammanlagt fyra personer ombord på två plan efter att de hindrat planen från att lyfta. I Kalmar greps en man som tagit sig in på landningsbanan. 

Vid 19-tiden greps ytterligare en person, den här gången på landningsbanan på Ängelholms flygplats när denne var i färd med att limma fast sina händer.

Polisen har efter flygplatsaktionerna inlett en rad förundersökningar om flygplatssabotage alternativt luftfartssabotage.

Höjd beredskap

Statliga Luftfartverket fattade det formella beslutet att stänga Bromma flygplats utanför Stockholm.

– Med anledning av de här händelserna har vi höjt säkerheten på våra skyddsobjekt, säger Klas Ögren, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverket.

Exakt vilka skyddsobjekt det handlar om vill han inte gå in på.

Flygplatser stängdes

Både flygplatsen i Växjö och i Bromma stängdes efter händelserna av för flygtrafik. Plan till Bromma omdirigerades till Arlanda. Båda flygplatserna är nu öppna och flygtrafiken ska fungera som vanligt.

Klimataktivister i nätverket Extinction Rebellion Sverige hävdar att det är deras aktivister som ligger bakom aktionerna. Minst 14 personer har gripits i samband med händelserna.

SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud var på plats på Bromma flygplats under polisinsatsen. 

– Det har varit stor polisaktivitet här. Jag pratade nyss med en passagerare som suttit fast på ett plan från Malmö i över en timmes tid. Hon och hennes mamma hade sett en kvinna som försökt limma fast sig på landningsbanan men sedan blivit avlägsnad av polis.

Aktionerna sker samma dag som FN:s stora klimatmöte COP26 inleds i Glasgow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.