Starta klippet för att se hur det går till när Joakim Wahlberg och Tim Malmgren skriver ut knivar från bronsåldern på nytt. Foto: SVT

Knivar från bronsåldern återskapas: ”Förståelsen för dåtiden blir större”

Uppdaterad
Publicerad

Många är vi som gärna vill klämma och känna på saker på museum, något man oftast inte får då föremålen är känsliga och kan förstöras. Därför använder högskolan i Halmstad en 3D-printer till att skriva ut 3 000 år gamla bronsåldersdolkar som souvenirer. Något som man hoppas ökar intresset hos en museipublik.

Sedan återöppningen av bronsåldersgraven Lugnarohögen i Laholm kommun har flera besökare efterfrågat någon form av souvenir. Laholms kommun var därför snabba med att inleda ett samarbete med högskolan i Halmstad efter att de hört om deras nya och avancerade 3D-skrivare som kan skriva ut i stort sett vad som helst.

FabLab har nu fått i uppdrag att skriva ut identiska kopior av en dolk som hittats av arkeologer vid Lugnarohögen. När graven återigen öppnar efter pandemin är planen att besökarna ska få möjlighet att köpa en utskriven bronsåldersdolk.

– Det är ett väldigt unikt sätt att få detaljerade snygga ”3D-prints” på, säger Joakim Wahlberg vid FabLab när han visar SVT Nyheter Halland hur de arbetar med att ta fram dolkarna.

Starta klippet för att se hur FabLab framställer ”forntida” dolkar på några timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.