Ulrika Granfors är kultur-och fritidschef på Kungsbacka kommun. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kommunen: ”Det är först nu vi har behövt ta ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Kravlistan från Svenska Fotbollförbundet har kommunen varit bekant med i många år, men det är först nu som man vill hjälpa Kungsbacka DFF med att rusta upp Tingbergsvallen. Detta då kommunen inte behövt agera förrän laget faktiskt gått upp i Allsvenskan, vilket inträffade för bara några veckor sen.

Ulrika Granfors är chef på kultur-och fritidsförvaltningen. Enligt henne kommer inte kravlistan som någon överraskning.

– Det är först nu vi har ett allsvenskt lag och behövt ta ställning. Vi är ytterst villiga att bidra, men vi måste titta på kostnaderna, säger hon.

Aktuellt först nu

Kommunen har inte avsatt någon budget för arenaupprustning eftersom det inte har varit garanti på att Kungsbacka DFF skulle ta sig till högsta serien. Men eftersom de hela tiden varit nära menar klubben att man kanske borde ha varit förberedd.

– Vi känner att vi inte kan påbörja ett arenabygge förrän det är ett faktum. Vi tar det den dag det blir aktuellt och det blev det nu, säger Ulrika Granfors.

Hon träffade nyligen representanter från klubben för att skapa en gemensam bild av vad man vill och kan göra framöver för att uppfylla kraven.

– Vi kom överens om alternativen, men genomförbarheten och vilken tid det kan tänkas ta måste vi i kommunen titta närmare på, säger hon.

Dispanser och andra arenor

Nu drar en utredning igång där en plan ska göras för hur arenaupprustningen ska gå tillväga och när. Själva upprustningen kommer, enligt Ulrika Granfors starta någon gång under 2019. Men exakt när kan hon inte svara på. Eftersom det är många krav som ska checkas av kommer arbetet troligtvis ske i etapper. Så när det blir klart vet hon inte heller.

Blir ni klara i tid till nästa säsong?

– Jag tror inte vi hinner alla krav. Men då tänker jag att vi kan jobba med dispenser eller möjligen att de inledande hemmamatcherna spelas på en annan arena. Närmast är Varberg, svarar Ulrika Granfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.