Dennis Ingman, klubbchef för Kungsbacka DFF. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kungsbacka DFF saknar godkänd hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Kungsbacka DFF spelat sig upp i Damallsvenskan så finns frågetecken om var de ska spela sina hemmamatcher i vår. Detta då hemmaarenan Tingbergsvallen långt ifrån motsvarar Svenska Fotbollförbundets (SvFF) krav på hur en elitarena ska se ut. Klubben är besviken över att kommunen inte tagit tag i saken tidigare.

– Vi är väl det enda laget i serien som bara kommer få spela bortamatcher om det inte löser sig. Och det är inte jätteroligt för en nykomling, säger Dennis Ingman, klubbchef för laget.

Den arena som laget använder i dag, Tingbergsvallen, byggdes på 50-talet. I dag har den flera brister och behöver rustas upp, menar klubbchefen.

Uppfyller inte många krav

För att de allsvenska lagen ska få spela matcher på en viss arena måste den uppfylla de krav som ställs av Svenska Fotbollförbundet. Det är sammanlagt 48 stycken, varav 30 inte uppfylls på Tingbergsvallen, enligt klubben.

– Det ska först och främst sättas upp strålkastare, för tv-sändningarnas skull. Sen behövs några fler sittplatser, pressläktare, dopingrum, wi-fi plus en del saker till. De går att åtgärda om man kan och vill, säger Dennis Ingman.

”Får inget besked”

Klubben hade nyligen ett möte med kommunen där man tog upp sina önskemål. Och det är inte första gången. I takt med lagets framgångar de senaste fyra åren har klubben gång på gång lagt fram kravlistan från SvFF.

– Vi vill ha ett besked om ifall de tänker rusta upp eller inte. Utifrån det kan vi börja planera. Men vi får inget besked, det bara svamlas runt, säger Dennis Ingman.

Han känner sig beskviken då kommunen länge känt till kravlistan.

”Borde ta ansvar”

– Det är dåligt. Jag tycker de ska ta sitt ansvar. Jag tycker man ska ha en fullgod arena i varje kommun. Vi pratar om en av världens största sporter och det ska främjas. Gör en undersökning så vill nog merparten att det ska finnas en arena som Kungsbackaborna kan vara stolta över, säger han.

Har du förståelse för att kommunen kanske måste prioritera annat?

– Ja absolut. Men under en fyraårsperiod har man nog kunnat samla ihop de här pengarna, svarar Dennis Ingman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.