Getingeskolan evakuerades på grund av dålig inomhusmiljö. Foto: SVT

Kommunen ger besked om Getingeskolan

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick eleverna på den evakuerade Getingeskolan reda på var de ska ha sin undervisning framöver.

På fredagseftermiddagen kallade Halmstad kommun till presskonferens. Alla 335 högstadieelever ska från och med torsdag nästa vecka gå på Plönningegymnasiet, blev beskedet. Kommunen har slutit avtal med Region Halland om att få hyra lokalerna under ett läsår.

– På längre sikt är lösningen att bygga en helt ny skola. Tanken är att barn- och ungdomsnämnden i november tar beslut om att föreslå fullmäktige att det ska byggas en ny skola i Getinge, säger Tove Bergman (MP), barn- och ungdomsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Den tillfälliga lösningen på Plönningeskolan hade föräldraföreningen på Getingeskolan som förslag redan förra veckan. Tove Bergman (MP) anser ändå att kommunen har jobbat snabbt.

Bergman nöjd

Hon säger att hon efter omständigheterna är nöjd och tror dessutom att de dagar som eleverna fått alternativ undervisning har varit positiv med många bra aktiviteter på kort tid.

– I mina ögon finns ingen möjlighet att gå tillbaka till Getingeskolan oavsett vad mätningarna visar, sa Bergman under presskonferensen.

Hon betonar också att samarbetet med fastighetskontoret har varit viktigt i arbetet med att nå fram till en lösning.

– Jag vill också rikta ett stort tack till regionen som har agerat mycket snabbt och tillmötesgående för att hjälpa till att lösa en svår situation för oss.

Paviljonger nästa år

Det var i förra veckan som barn- och ungdomsförvaltningen beslutade att evakuera alla elever på årskurs 6-9 på Getingeskolan på grund av dålig inomhusmiljö. Först fick eleverna ledigt, men sedan i onsdags har undervisningen hållits utomhus på olika platser runt omkring Halmstad.

I onsdags meddelade förvaltningen att man beställt paviljonger fram tills dess att en eventuell ny skola är klar, paviljongerna kommer dock inte så klara förrän i juni nästa år.

SVT Nyheter Halland rapporterade live från presskonferensen i eftermiddags. Klicka på länken för att komma till rapporteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Mer i ämnet