Foto: SVT och TT

Kommun i stabsläge – stora problem med IT-system

Uppdaterad
Publicerad

Efter stora driftproblem med ett nytt IT-system inom vården anmäler nu Kungsbacka kommun sig själva till Inspektionen för vård och omsorg. Situationen kan leda till att patienter drabbas och leverantören jobbar för att lösa problemen.

IT-systemet som används av förvaltningarna Individ & Familjeomsorg och Vård & Omsorg i Kungsbacka har drabbats av återkommande problem sedan det infördes.

I Lex Maria-anmälningen till IVO skriver kommunen att det återkommande driftstoppet kan leda till att patientinformation förloras och att patienter kan få felaktig behandling.

– Det finns ju risk för kunderna att man missar någon insats om det är så att systemet går ner. Men våra insatser går ut på att det inte ska ske några konsekvenser. Det är därför det vi har tagit det på så stort allvar, säger Lotta Kjellner, utvecklingsledare för Vård & Omsorg på Kungsbacka kommun, som är en av dem som anmält.

Anmälningar

Hon berättar att kommunen nu är i stabsläge och att kommunledningskontoret är inne och stöttar. Det är två lex Maria-anmälningar och en lex Sarah-anmälning som kommunen har skickat in till IVO.

I en av dem står det att ett omhändertagande fördröjts på grund av att de inte kunnat få fram beslutsdokument ur verksamhetssystemet.

”I samband med denna utredning väljer nämnden att rapportera en påtaglig risk för allvarligt missförhållande för en eller flera enskilda inom barnenheten, ungdomsenheten och deras mottagningsenhet, Familjeenheten och Ensamkommande boende-myndighet på grund av driftsproblem”, skriver kommunen i anmälan.

Jobbar på lösning

–  Det har varit problem från början. Det är därför vi gjorde anmälningarna. Invånarna ska vara trygga. Men störningarna har varit så pass stora och omfattande det är därför lex Maria och lex Sarah anmälningarna har gjort, säger Lotta Kjellner.

Enligt henne har problemen minskat sedan leverantören kommit på plats för att försöka lösa problemen. Men någon exakt tidpunkt då systemet kommer att fungera som det ska vet Lotta Kjellner inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.