Kommunen rekommenderas att lägga ned skola och säga upp personal

Publicerad

Lägg ner Rydöbruks skola. Det förslaget ger konsultföretaget Hylte kommun för att komma till rätta med ett underskott på 32 miljoner de närmaste två åren.
– Vi har för stor kostym kopplat till den ekonomi vi har i dagsläget, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

En nedläggning av Rydöbruks skola är bara ett av förslagen som externa revisorer nu lägger fram till kommunledningen i Hylte efter att de granskat underskotten på drygt 30 miljoner kronor inom barn- och ungdomsverksamheten. Men förslaget får tummen ner direkt.

I klippet ovan kan du höra vad kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) har att säga om situationen.

Föreslås säga upp skolpersonal

Andra besparingar som föreslås i revisionsrapporten är bland annat att säga upp skolpersonal som elevassistenter och integrationsvärdar men också en enhetschef. Dessa förslag måste nu politikerna i barn- och ungdomsnämnden, BUN, ta ställning till.

– Man behöver inte följa rapporten till punkt och pricka. De har identifierat ett antal besparingsmöjligheter som är väl i överkant mot vad kommunen behöver spara, säger Ronny Löfquist.

Vilka besparingar från rapporten ser du som rimliga?

– Det måste barn- och ungdomsnämnden svara på. Integrationsvärdar har de redan tagit bort. Men det är inte kommunstyrelsens roll att peta i nämndens budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer