Kommunen självkritisk efter dieselutsläppet i Varberg – såg inte risken för sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev en dieseltank skadad i samband med en trolig stöld och tusentals liter läckte ut till Himleån som mynnar ut i Getteröns naturreservat. Varbergs kommun är i efterhand självkritiska och menar att de borde tänkt annorlunda med placeringen av dieseltanken.

Hör hur Varbergs kommun resonerar kring dieselutsläppet i klippet ovan.

Orsaken bakom utsläppet är fortfarande inte klarlagd, men polisen misstänker att det handlar om en dieselstöld som lett till att diesel läckt ut i dagvattnet och den närbelägna Himleån och sedan till den välkända fågellokalen Getterön med våtmarker med ett rikt fågelliv.

Skadar djur och miljön

Utsläppet har medfört konsekvenser på djur- och växtlivet. Hittills har man märkt att ett tiotal fåglar har påverkats. Dieseln löser upp det naturliga fettet i fjäderdräkten på fåglarna vilket gör det svårt att hålla värmen och att flyga, berättar Henrik Martinsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Halland.

– Självklart är det dödligt för fisk och bottenlevande djur och kan även döda en stor del av organismerna som lever där, säger han.

Enligt Martin Henriksson, finns det även risk att det ligger kvar diesel i fickor i dagvattennätet och utmed kanter i Himmleån. 

– Regnar det kommer det ny puff diesel ut i ån och i naturreservatet, konstaterar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.