Yahya vill ge sina barn ett riktigt hem. Foto: SVT

Kommunen vädjar om fler bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Halland kommer att få ta emot 763 flyktingar i år, varav 318 ska bo i Kungsbacka. Nu vädjar kommunen till invånarna och privata hyresvärdar om hjälp att hitta bostäder.

Nu, den 1 mars, börjar en ny lag att gälla som tvingar kommuner att ta emot nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Halland kommer att få ta emot 763 flyktingar i år, varav 318 ska bo i Kungsbacka.

I Onsala hyr Svenska kyrkan sedan årsskiftet ut en lägenhet till Yahya Salam som har flytt från kriget i Syrien. Han hoppas att resten av familjen ska få komma till Sverige. Det första rummet han inredde i lägenheten var rummet till barnen som är två respektive fem år gamla.

#BOSTADSÖKES

– Min yngsta dotter är två år gammal och föddes under kriget. Hon har aldrig fått uppleva ett hem. Jag hoppas att hela familjen ska få ett hem när de kommer till Sverige, säger Yahya Salam.

Upplever du lägenheten som ditt hem nu?

– Det är ett bra ställe att bo på, men det är inget hem, inte utan min familj.

Svenska kyrkan har tidigare hyrt ut lägenheten till personal, praktikanter och sommarjobbare, men i vintras stod den tom och då erbjöd man den till Kungsbacka kommun.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något också här i Kungsbacka och då gäller det att bjuda till i den situation som vi befinner oss i nu, säger kyrkoherde Gunnar Ledwon i Onsala församling.

Vad tycker församlingsmedlemmarna om det här?

– Det har varit väldigt positivt. Hela flyktingsituationen har gjort att många har hört av sig och frågat hur de kan hjälpa till.

”Vi har stor bostadsbrist”

Kommunen har gått ut och vädjat om hjälp från kommuninvånarna för att hitta bostäder åt de som har fått uppehållstillstånd.

– Vi har stor bostadsbrist i Kungsbacka, men vi tror att det finns ett antal sommarstugor och lägenheter som inte används fullt ut, säger Fredrik Wallman som är enhetschef Fastigheter på Kungsbacka kommun.

Hittills har tre bostäder kommit in till kommunen.

– Vår förhoppning är att få in tio till 15 boenden den här vägen under 2016, säger Fredrik Wallman.

Det räcker väl inte så långt?

– Nej, vi har ett antal andra kanaler som vi måste jobba med också. Det handlar om privata hyresvärdar, kanske köpa in några bostadsrätter och villor. Vi håller på att planera det just nu, säger Fredrik Wallman.

Långa köer för lägenhet

För den som har en bostad att hyra ut ställer kommunen som krav att den hyrs ut i minst ett år för att de som ska bo där ska kunna integreras i samhället och inte behöva flytta runt. Hyran ska vara marknadsmässig.

I Kungsbacka är det lång kö för att få en lägenhet. Då kan det finnas risk att det sticker i  ögonen på den som stått i kö för en bostad i flera år om det kommer människor som får bostad direkt.

– Vi ska inte ställa de här målgrupperna mot varandra. Det är därför vi söker bostäder på annat sätt, säger Fredrik Wallman.

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet