Flera utomstående personer har behövt avvisas från skolans område senaste tiden. Foto: SVT

Konflikter på Österledskolan orsakar oro hos elever

Uppdaterad
Publicerad

Konflikter som blossat upp mellan elever och utomstående har orsakat oroligheter på Österledskolan i Oskarström. Enligt Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ska stämningen förvärrats på grund av ryktesspridning i sociala medier.

Orsakerna till konflikterna vill inte Lovisa Aldrin gå in på för att skydda de inblandade, men hon berättar att förvaltningen jobbar tillsammans med rektorn, skolledningen och polis för att försöka lugna ner den oroliga stämningen som uppstått.

– Bland annat har vi ökat vuxennärvaron i skolan. Till exempel sitter personalen med i matsalen och är med ute på rasterna, säger hon.

Rykten i sociala medier försvårar

En av orsakerna till att konflikterna har eskalerat menar hon är att det sprids rykten i sociala medier som inte visar hela bilden.

– I sociala medier har det förts fram en bild som inte överensstämmer med verkligheten och det blir problematiskt och bidrar till en ökad oro. Alla som är involverade i konflikten har sitt ansvar i den, det går inte att skylla på en grupp eller person, säger Lovisa Aldrin.

Skolpersonal ska den senaste tiden ha behövt avvisa både vuxna och yngre personer som inte går på skolan. I ett pressmeddelande från Halmstads kommun står att det har gjorts polisanmälningar i de fall skolan har upplevt att brott har begåtts.

Håller vårdnadshavare uppdaterade

Nu jobbar skolan bland annat med att föra samtal med de inblandade.

– Alla vårdnadshavare kommer att få fortlöpande information om vad som händer för att dämpa oron och att det inte ska tro på rykten som sprids på internet, säger Lovisa Aldrin.

Hon poängterar också att bilden av att det råder ”kaos” på skolan inte stämmer och att undervisningen fortgår som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.