Maskerade kvinnor skruvade fast en stor skylt utanför hotell Strandbaden inatt. Foto: Privat

Konstkupp i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot fredagen anlände flera maskerade personer till Strandbaden i Falkenberg och satte upp en stor skylt med texten ”Falkenberg staden vid havet, sjöjungfruns hemvist” Enligt vittnen ska det handlat om en konstkupp.

Det är oklart om Köpenhamns ”Lille havsfrue” känner sig hotad av skyltens budskap om sjöjungfruns hemvist. Klart är att kommunen kommer behöva ta ställning till om den stora skylten ska få sitta kvar eller tas bort under dagen.

Ett flertal maskerade kvinnor som satte upp skylten ska ha uppgett att den var olovlig och att det handlade om en konstkupp. 

Hotell Strandbaden bekräftar att skylten har satts upp under natten men att bryggan ut i havet är kommunens ansvar.

– Det går inte att ha en generell åsikt, det är inte säkert att det är konst. Det kan ju handla om att synliggöra sig själv. Det verkar vara en strategiskt vald plats, säger kommunens Kultur- och fritidschef Jan Bordahl.

Inte första gången

Händelsen påminner om något som uppenbarade sig för några år sedan i falkenberg. Då var det en staty med kopplingar till en sjöjungfru som dök upp.

Någon gjorde ett stort nummer av det hela. Sedan försvann den plötsligt, säger Jan Bordahl.

Vad anser du om olovlig konst?

– Det är ju inte säkert att det är konst. Det kan ju bara vara någon som vill ha uppmärksamhet. Jag får åka dit och kolla först innan jag tycker något om det, säger Jan Bordahl.

Uppdaterad 11:42

Nu är skylten borttagen från stranden.

– Jag hann precis dit för att se när de tog ned skylten, säger Jan Bordahl.

Det var kommunens dagliga strandstädning som åtgärdade saken och enligt Bordahl måste kommunen upprätthålla städningen på stranden efter sommargästerna annars skulle det vara all sorts skräp där. Han vill inte uttala sig om konst eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.