Elin Svipdag och konserten i Immanuelskyrkan. Foto: Hallandsposten/SVT

Konstnär räddas från glömska genom kyrkkonsert

Uppdaterad
Publicerad

Elin Svipdag var en konstnär som levde och verkade i Halmstad under större delen av 1900-talet. Men under sitt liv fick hon aldrig riktigt det erkännande som hon förtjänade. Det menar vännen Britt Johansson som, genom en föreställning med teater och körsång, nu vill ändra på den saken.

– Elin är värd att uppmärksammas. Hon ska inte glömmas bort. Den dagen jag inte finns längre hamnar allt jag skrivit om henne i soptunnan och ingen kommer veta vem hon var, säger Britt Johansson.

Det har gått cirkla 40 år sedan hon fick kontakt med Elin Svipdag. Hon brukade passera konstnärens trädgård, och efter några pratstunder blev hon inbjuden till ateljén. Det blev starten på deras vänskap.

Gick bort i stroke

– Hennes målningar var helt underbara. Det var akvareller, havsoljemålningar och mosaiktavlor. När hon hörde att jag var skribent ville hon att jag skulle skriva om henne, säger Britt Johansson.

Målet var sen att hålla en utställning av Svipdags tavlor kombinerat med Britts anteckningar. Men så blev det aldrig. 1987 gick Svipdag bort i sviterna av en stroke och Britts material blev liggande i många år. Men nyligen tog hon kontakt med Halmstad Storkör, som nappade på idéen om att göra en konsert om Svipdags liv.

– Det känns enormt eftersom jag har haft det här inom mig i 30 år, säger Britt Johansson.

Britt Johansson, skribent. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Britt Johansson

Hamnade i skymundan

Föreställningen innehåller både teater, musik och sång. Främst bygger den på Svipdags egna ord och tankar. Hon var verksam samtidigt som Halmstadgruppen, en skara manliga konstnärer som fick stor uppmärksamhet för sitt arbete under mitten på 1900-talet. Men hon själv hamnade i skymundan, trots att hennes konst ställdes ut i både Stockholm och Köpenhamn.

– Vissa ansåg att hennes konst var spretig. Sen så var hon kvinna. På den tiden fick kvinnorna sköta allt hushållsarbete, eftersom det inte fanns förskolor. Elin fick ta hand om finska fosterbarn när hon egentligen ville lägga allt fokus på målandet, säger Britt Johansson.

Hon hoppas nu att konserten, som har premiär under måndagskvällen på Immanuelskyrkan i Halmstad, ska ge Elin Svipdags konst ett nytt lyft. Sammanlagt hålls fyra föreställningar.

Elin Svipdag

– Föddes 1905 i Kinnared, Hallands län.

– Gifte sig med Johan Svipdag, chefredaktör på Hallandsposten.

– Ägnade större delen av sitt liv åt att måla, teckna och skulptera.

– Hade ofta halländska landskap, stränder och kusten som motiv.

– Fick sina verk utställda i bland annat Stockholm och Köpenhamn.

– Fick en stroke 1986 och gick bort året efter.

Källa: Britt Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.