Körsbärstomater. Foto: TT

Körsbärstomater kan ligga bakom salmonellautbrott

Uppdaterad
Publicerad

48 personer har de senaste veckorna insjuknat i salmonella runtom i landet. Folkhälsomyndigheten har dragit igång en utbrottsutredning för att ta reda på vad smittkällan är. Läkarna har fattat misstanke mot körsbärstomater.

– Folk har insjuknat i diarré mellan den 29 augusti och 14 september. Den här typen av salmonella heter monofasisk typhimurium, säger Anders Enocksson, smittskyddsöverläkare på Region Halland.

Sammanlagt berörs elva län. Flest fall finns i Halland tillsammans med Dalarna, Jönköping och Västra Götaland, vilket P4 Halland var först med att berätta.  De smittade är i alla åldersgrupper, men drygt hälften är 60 år eller äldre. Det är något fler kvinnor än män.

– När det blir ett sådant här nationellt utbrott anordnas träffar mellan de olika smittskydden. Tillsammans försöker man komma fram till vad folk har ätit genom att göra intervjuer med de sjuka, säger Anders Enocksson.

Ingen rekommendation

Exakt vad smittkällan är vet man ännu inte.

– Men det finns en misstanke mot tomater, och då körsbärstomater. Det är oklart var de kommer ifrån. Utredningen får visa om det stämmer, säger Anders Enocksson.

Borde folk undvika att köpa och äta körsbärstomater?

– Det finns ingen sådan rekommendation. Det är många som äter körsbärstomater och det behöver alltså inte vara orsaken till salmonella, svarar Anders Enocksson.

En kontrollstudie kommer göras för att identifiera exakt vilket livsmedel som ligger bakom smittan, men när den är färdig är oklart.

Symptom

  • Diarré
  • Ont i magen
  • Feber

När ska jag söka vård?

  • Du har diarré och är mycket trött och svag
  • Du har blodiga diarréer
  • Du har diarré och samtidigt hög feber och frossa
  • Du har svåra magsmärtor

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer