Kortvågsradion kvar – om krisen inträffar

Uppdaterad
Publicerad

Kortvågsradio är det kommunikationssätt som finns kvar när telefonin och internet slutar fungera om en kris inträffar.

I Sverige beräknas det finnas ungefär 12 000 radioamatörer. Reino Larsson är en av dem. Han är med och driver Falkenbergs sändareamatörer. I klubbstugan, som kantas av stora antenner och master, sänder de kortvågsradio. Det är ett kommunikationssätt som kan drivas med hjälp av elverk och batteri, och på så sätt kan användas även om elen skulle slås ut – till skillnad från telefonin och internet.

Radioamatörerna hjälpte till under stormen Gudrun

År 2005 när stormen Gudrun svepte in över Sverige hjälpte radioamatörerna snabbt och upprättade kriskommunikation. I ett blogginlägg säger Tore Andersson som är ordförande för Sveriges sändareamatörer, att de bland annat kunde komplettera kommuners hemtjänst med kommunikation. I andra naturkatastrofsdrabbade länder som USA och Filippinerna förlitar sig myndigheterna på hjälp av radioamatörerna.

I klippet kan du se och höra Reino Larsson berätta om radioamatörernas roll vid en eventuell kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.