Foto: SVT

Kraftig höjning av hyrorna i Varberg

Publicerad
Hyrorna i Varberg är för låga. Det menar Varbergs Bostad som nu vill få upp hyrorna, vilket kan innebära en hyresökning med 5,9 procent.

– Vi vill ha en normalisering eftersom hyrorna i Varberg ligger 20 procent under snitthyran i landet. Och det hämmar oss, säger Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.

Ulf Hofstedt säger att om de skulle ta ut samma hyra som snitthyran i övriga Halland, så skulle Varbergs Bostad tjäna 40 miljoner mer om året.

– Men det handlar inte om att vi vill tjäna mer pengar utan att vi vill tjäna Varberg, säger han.

Långsiktig lösning

Enligt Ulf Hofstedt menar att de ökade inkomsterna för höjda hyror är nödvändiga för att komma till rätta med bostadssituationen i Varberg.

– I dag har vi 400 sökande på varje lägenhet och vi måste göra någonting åt det.

Men varför ska de nuvarande hyresgästerna få ta den här smällen?

– Jag förstår att det här inte är någonting positivt från hyresgästernas perspektiv. Men vi kan inte bara fokusera på här och nu, vi måste se en långsiktig lösning på bostadssituationen, säger han.

Om hyrorna på sikt inte blir högre, så menar Ulf Hofstedt att man hamnar i en svår situation.

– Då måste vi nog, precis som i Helsingborg, börja sälja ut fastigheter för att ha råd att bygga nytt och det ser jag som ytterst beklagligt. Säljer vi fastigheter är största sannolikheten att de övergår till att bli bostadsrätter, säger UIf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.

Orimliga höjningar

Hyresgästföreningen menar att den här typen av hyreshöjningar är orimliga.

– Det är lite overkligt att de vill göra de här höjningarna. Speciellt i en tid när Varbergs Bostad har ett gynnsamt ekonomiskt läge. Det är ansvarslöst att lägga hela ansvaret på hyresgästerna. Vi tror inte heller att en hyresökning på 6 procent löser bostadskrisen i Varberg, säger Pedram Kouchakpour, som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har uppmanat Varbergs Bostd att visa återhållsamhet i hyreskraven och planerar att sätta sig ner i en förhandling med företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer