Kraftig ökning av cykelolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler cyklister skadas i trafiken. Siffror från trafiksäkerhetsorganisationen NTF visar att olyckorna har ökat markant sedan 2010 i Halland.

– Jag fastnade med foten i trampan och sedan vet jag inte hur det gick till men jag slog mig på benet, säger Ingrid Johansson från Halmstad. 

Och Ingrid är bara en av många som råkat ut för en cykelolycka i Halland. Alltfler halländska cyklister skadar sig nämligen i trafiken. Det visar siffror från trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Fler cyklister skadas i trafiken

– Vi ser en ökning bland oskyddade trafikanter men framförallt cykelolyckorna, säger Daniel Qvarnström, NTF.

Fördubbling av allvarliga olyckor

Olyckorna ökar på flera plan. 2010 låg antalet lindriga och måttliga skador på sammanlagt 376 fall – en siffra som i fjol ökat till hela 718. Och under samma period fördubblades nästan antalet allvarliga cykelolyckor i länet. från 17 fall till 31.

– Det är givetvis inte bra men det är inte speciellt förvånande heller. Man uppmuntrar fler att cykla och får man ut fler på cykelbanorna så blir det ju fler olyckor också, säger Daniel Qvarnström.

Siffrorna kan vara högre

Men trots att olycksiffrorna kan låt höga så är de sannolikt ännu högre.

– Statistiken visar enbart olyckor där man uppsökt sjukvård eller varit i kontakt med polis i samband med olyckan. Sedan har vi ju alla olyckor där man kör omkull och skrapar upp knän och armar och där man inte alls besöker sjukvården överhuvudtaget eller där man kanske tar sig till vårdcentralen istället. Så det finns ett stort mörkertal, säger Daniel Qvarnström.

Tvättade såret själv

Och Ingrid Johansson från Halmstad som cyklar i stan dagligen är en del av det mörkertalet.

Åkte du till sjukhuset när du ramlade och slog dig?

Nej. Jag tvättade såret rent och sedan hade jag någon salva som jag smörjde på, säger hon.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF

NTF är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik. NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda. NTF:s nätverk består av ett 60-tal nationella medlemsorganisationer. I NTF:s länsförbund finns över 100 lokala trafiksäkerhetsföreningar och kommittéer.

Källa: ntf.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler cyklister skadas i trafiken

Mer i ämnet