Mannen riskerar löneavdrag eller en varning Foto: Arkivbild: SVT/TT

Kriminalvårdare lånade ut batong – till intagen

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av oktober förra året som kriminalvårdaren lånade ut sin batong till en intagen vid anstalten i Halmstad. Enligt en utredning utsatte han både sig själv och andra för fara.

I kriminalvårdens utredning framgår det att mannen själv har medgett att han under en kort stund överlämnade sin batong till en av de intagna vid anstalten i Halmstad. Vid tillfället ska flera andra intagna samt en kollega varit på platsen, vilket enligt utredningen innebär att mannen utsatte även dem för fara.

Ångrar sig

Mannen menar att stämningen på avdelningen när händelsen skedde var positiv och att han i efterhand förstått att det var dumt gjort. Utöver incidenten med batongen har det också kommit fram att mannen visat upp en bild med sexuellt motiv för de andra intagna.

Utredningen slår fast att mannen brutit mot kriminalvårdens värdegrund och även mot sitt anställningsavtal. Mannen riskerar nu löneavdrag eller en varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.