– Ledningen för kursgården kunde lagt en informationslapp i våra brevlådor dagen innan, säger Helena Sandrén, en av 55 invånare i Nissaström.
– Plötsligt var det bara massa människor här som gick på vägen och ingen visste vad som hade hänt och varifrån de kom. Nu vill man gärna veta vad som händer framåt och om flyktingarna behöver hjälp av oss, de kanske behöver kläder och leksaker, säger Helena Sandrén.
Skrev lapp under möte på tisdagen
Ordförande för Nissaströms intresseförening Tommy Axelsson är också kritisk till bristen på information.
– Vi hade styrelsemöte igår och det fick helt ägnas åt den nya situationen. Vi skrev snabbt ihop en informationslapp till invånarna och delade ut i brevlådorna, berättar Tommy Axelsson.
Läs också: Nissaström tar emot 100 flyktingar
Planerna på ett asylboende i Nissaström har oroat befolkningen i flera år, sedan Svenska kyrkan beslutade sig för att sälja anläggningen. Köparen lovade då att anläggningen skulle drivas vidare i samma form som kyrkan gjort dittills, det vill säga med konferenser och konfirmationsläger.
Är det så att ni känner er lurade nu?
– Både och. Samtidigt får man ha förståelse för att situationen är en annan i dag i världen, säger Tommy Axelsson.
700 tomma platser på Spenshult
Han är kritisk till att reumatikersjukhuset Spenshult, som ligger i närheten, inte kunnat börja ta emot flyktingar som planerat på grund av diskussionen kring säkerheten vid busshållplatsen på Nissastigen. Spenshult beräknas kunna ge plats åt 700 flyktingar och ska drivas i Migrationsverkets egen regi.
– Det är obegripligt att en av de två bussar som trafikerar Spenshult inte kan köra upp till anläggningen istället för att stanna på den hårt trafikerade Nissastigen. Det har den ju gjort förr om åren, säger Tommy Axelsson.
På onsdagseftermiddagen fick flyktingarna i Nissaström ta emot kläder och hygienartiklar som bland annat Missionskyrkan och privatpersoner samlat in.