Foto: SVT

SMHI utfärdar klass 3-varning för Lagan och Nissan

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsförmiddagen utfärdade SMHI klass 3-varning i nedre delen av Lagan och Nissan. Detta på grund av stor nederbörd och oväder. Nu har länet begärt nationell förstärkning av MSB.

Klass 3-varningar är den allvarligaste varningen för höga vattenflöden. Det är väldigt ovanligt och utfärdas i snitt vart femtionde år.

Varningen för Nissan sträcker sig från Hyltebruk ut till havsmynningen. Varningen för Lagan sträcker sig från biflödet Bolmån, sjön Kösen och ned till havsmynningen.

– Minsta förändring kan vara problematisk, säger hydrologen Sara-Sofia Asp till TT.

En klass 3 varning innebär att flödena är extremt höga. Vid den tidigare klass 2-varningen klassas flödena som mycket höga.

Begär nationell förstärkning

Enligt Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande i Halland, har länsstyrelsen nu begärt nationell förstärkning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Räddningstjänsten har fullt upp.

Det larmas titt som tätt om vattenfyllda källare och tomter, främst vid Sennan längs Nissan och Knäred längs Lagan.

– De har jobbat i princip oavbrutet, i de här kritisk områdena, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten, om natten som varit.

Under söndsföremiddagen har räddningstjänsten åkt ut till ett flertal fastigheter, främst i Knäred och Sennan.

En meter djup översvämning.

Enligt ett larm ska en källare svämmat över till ett djup på en meter i Knäred. Även förskolan Kungabarn i Knäred har drabbats av översvämning, där är vattnet 30-35 cm djupt i källaren.

Vid en industrifastighet i Knäred har räddningstjänsten bland annat byggt vallar för att hålla undan vattnet från byggnaden. I andra områden har brandmännen spenderat natten med att pumpa ut vatten från fastigheter.

I nuläget finns det inga planer på att bygga barriärerna vid Lagan och Nissan.

I Falkenberg ska det vara lugnare, tack vare barriärerna som byggts inför helgen.

SMHI har sedan tidigare utfärdat  klass 2-varning för höga vatten flöden i Viskan, Ätran.

Hur har du påverkats av vädret i helgen? Mejla dina bilder till halland@svt.se

Här råder klass 3 varning för extremt höga flöden

Lagan från sjön Kösen ned till havet och Nissan från Hyltebruk till havet. ”Flödet är stigande och väntas kulminera inom några dagar”, skriver SMHI på sin hemsida. ”Extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för höga flöden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.