Kulturminister Amanda Lind (MP) skriver till SVT Nyheter Halland att det nya publikantalet bygger på att det inte ska råda trängsel. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kulturministern om kritiserade kraven: ”Lagstiftningen är inte anpassad för en pandemi ”

Uppdaterad
Publicerad

För tuffa krav och knappt någon positiv effekt. Från delar av nöjesindustrin är domen hård mot regeringens nya publikrestriktionerna om max 300 personer. Enligt Kulturminister Amanda Lind (MP) finns reglerna  för att säkerställa att evenemang kan arrangeras smittsäkert och att lagstiftningen inte är utformat för pandmier.

Från 1 november blir det förändringar i coronarestriktionerna som berör många av landets konsertlokaler, teatrar och arenor. Maxgränsen för sittande publik höjs, från 50 till 300 personer.

Men kraven som nu ställs kommer göra det besvärligt för många arrangörer. Det menar det stora nöjesbolaget 2entertain, med säte i Falkenberg,vars vd Janne Andersson kallar det för ”ologiskt”.

Coronapandemin

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Halland säger kulturminister Amanda Lind (MP) att hon medveten om att kraven innebär svårigheter. Men enligt ministern finns det en klar anledning till de stränga avståndskraven:

– Öppnar man för 300 personer, bygger det på att det inte ska råda trängsel. Därför har Folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att det bör vara en meters avstånd mellan personer i publiken, med undantag för sällskap på två personer som får sitta bredvid varandra, skriver Amanda Lind (MP) till SVT Nyheter Halland.

Ny pandemilag ska göra reglerna mer anpassade

För tillfället ser Janne Andersson över vilka teatrar och föreställningar som kan bli möjliga att spelas med de nya publikantalet. Men de aktuella lokalerna i Stockholm ser inte ut att kunna ta emot mer än 150 personer efter anpassningarna. Vilket betyder att det inte blir ekonomiskt lönsamt.

Att reglerna skiljer sig mellan teatrar och restauranger beror på att de faller under olika lagstiftningar. Nu tittar regeringen över en ny pandemilag.

– Att man får vara högst två personer bredvid varandra handlar bland annat om att det ska vara tydligt för polisen att kunna kontrollera att lagen följs, säger Amanda Lind.

Så skalas pubilkkapacitet bort med nya coronareglerna

  • Sällskap om max två personer får sitta bredvid varandra, därefter måste en meters avstånd hållas.
  • Vid en sittande publik framför exempelvis en scen betyder detta att raden framför, samt flera andra platser, behöver spärras av.
  • I slutändan kan detta innebära att det blir mycket liten andel av det totala antalet platser som faktiskt kan fyllas med gäster.
  •  För vissa teatrar leder detta till svårigheter att ekonomiskt ha möjlighet att arrangera en föreställning.
  • Samtidigt får större grupper samlas när restauranger har spelningar. Det är detta som Falkenbergsföretaget 2entertain kallar för ”ologiskt”. De vill ha tillstånd att låta större sällskap även ska kunna sitta samlade på teatrar.  

Ministerns försvar:

I slutet av oktober 2020, dagar innan den nya reglerna träder i kraft, försvarar kulturminister Amanda Lind (MP) de nya reglerna i ett skriftligt mejlsvar på SVT Nyheter Hallands frågor:

”Svensk lagstiftning är inte anpassad för en pandemi av det här slaget, det är tydligt och därför har vi sagt att vi nu tar fram en ny pandemilag. Men innan den är på plats är det ordningslagen vi har att arbeta med”

”Det har varit otroligt viktigt att kunna öppna upp för fler, men smittan ökar och då måste vi göra det på ett smittsäkert sätt. Det här är ett beslut som tillsammans med de ekonomiska stödpaket till kulturen som regeringen tagit fram, kommer vara viktiga för kultursveriges överlevnad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet