Kungen möttes av ett oväntat budskap Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kungen besöker skolor i Halmstad – Har ställt in tidigare besök

Uppdaterad
Publicerad

Kungens nyankomna barnbarn har under våren satt stopp för två planerade kungabesök i Halmstad. Men på fredagen blev det äntligen av. Och på första stoppet möttes han av en tröjprotest.

Efter att ha ställt in två besök till Halmstad under våren är kungen i Halmstad under fredagen. SVT Nyheter Hallands team är på plats för att bevaka det första stoppet där kungen besöker Söndrumsskolan.

Det första besöket ställdes in eftersom det sammanföll med prins Oscars födelse, och det andra besöket fick ställas in på grund av ankomsten av prins Carl Philips och prinsessan Sofias son.

Samma program

Men inför fredagens besök står inte några barnafödslar i vägen. Och på fredagsförmiddagen anlände kungen. I ett klassrum i Söndrumsskolan fanns förväntansfulla högstadieelever. En av dem, åttondeklassaren Vidar Santesson, hade ett speciellt budskap till kungen på sin tröja. ”Ner med monarkin” stod det.

– Det är ett ställningstagande. Monarkin hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Han föds till något han inte förtjänat, säger Vidar till SVT.

En av skolkamraterna, Karl Eriksson, valde istället den vita skjortan.

– Man ska på sig något fint när en fin person kommer. Det är alltid trevligt att ha en kung, säger Karl Eriksson.

När kungen väl kom fick han en rundvisning i slöjdsalen och hejade på eleverna. Där hamnade han också mitt emot Vidar och kunde se T-shirten med budskapet. Trots att kungen inte kommenterade texten på tröjan, var Vidar nöjd efteråt.

– Jag tror han såg budskapet men jag tror han försökte ignorera det, vilket är fullt förståligt. Jag är inte så jätteimponerad av kungen men det var ju trevligt. Sen fick vi ju sluta tidigare också.

900 kakor

Under sina skolbesök ska han bland annat få lära sig hur eleverna arbetar med digital teknik i klassrummen. Efter Söndrumsskolan väntade ett besök på Sturegymnasiet.

– Det har varit lite snopet att vi planerat besöket två gånger och att det blivit inställt, även om vi förstår anledningarna, säger Kjell Eklund, rektor på Sturegymnasiet.

Men trots de två tidigare inställda besöken såg man på Sturegymnasiet, enligt Kjell Eklund, fram emot besöket.

– Det har inte varit ett dugg svårt att motivera personal och elever igen. Det som skiljer nu är att vi fått byta lite i besättningen, och eleverna har fått öva på programmet flera gånger, säger Kjell Eklund.

Till det förra planerade besöket bakade några elever på Sturegymnasiet 900 kakor.

– De är uppätna. Vi har fått baka nya kakor. Recepten är samma men inte bagarna.

Kungens Halmstadbesök

Visa

09.40 Söndrumsskolan i Halmstad

10.00 Besök i fyra klassrumsmiljöer

11.30 Lunch med inbjudna gäster

12.50 Sturegymnasiet i Halmstad

14.20 Högskolan i Halmstad, Lärarutbildningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer