Kungsbacka: Hästutbildningen försvinner – kanske för gott

Uppdaterad
Publicerad

Några nya elever kommer till hösten inte att börja på Elov Lindälvs ridgymnasium i Kungsbacka. Det var för få som sökte programmet, som dessutom riskerar att läggas ner för gott.

Till höstens program på Elov Lindälvs ridgymnasium i Kungsbacka finns bara fem sökande till sexton platser.

– Det har kommit till många gymnasieskolor som har det här programmet och det finns inte tillräckligt elevunderlag, säger Marita Torgersen, lärare på hästprogrammet på Elov Lindälvs gymnasium.

– Skolledningen valde därför att stå över ett år.

Ingen ny årskull nästa år alltså, och i och med höstens gymnasiereform är det inte säkert att programmet kommer finnas kvar överhuvud taget. I den nya gymnasiereformen kommer specialutformade program inte att finnas kvar.

– Med det i beaktande bör man ta sig en rejäl funderare på om man ska låta det vara kvar, för det kommer med automatik att försvinna ändå när den nya gymnasieskolan träder i kraft, säger Staffan Hallström, chef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Frågan ska tas upp i nämnden innan sommaren. De elever som trots allt sökt utbildningen till hösten kommer, om den läggs ner, att flyttas över till sina andra- eller tredjehandsval.

– Jag tycker att det är jättesynd, för den här linjen har varit väldigt bra för mig, säger Ida Karnerfors, som går sista året på utbildningen. Hästar är mitt största intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.