Kungsbacka kommun vill bli en av de främsta kommunerna på miljö- och klimatfrågor. Foto: SVT/Arkiv

Kungsbacka kommun vinnare av Laddguldet

Publicerad

Under måndagen avgjordes vilken kommun som varit bäst i landet på driva på omställningen till laddbara fordon. Det visade sig vara Kungsbacka kommun.

Kungabacka var en av fem finalister.

Juryns motivering till förstapriset är att Kungsbacka har genomfört ”en samlad satsning på sol, laddinfrastruktur samt laddbara bilar och ett fokus på nydanande lösningar som V2G-tekniken”.

Bygger fler laddplatser

På sin hemsida skriver kommunen att man siktar på att bli en av de främsta kommunerna inom miljö- och klimatfrågor. De senaste åren har man infört en kommungemensam fordonshantering och gått från 0 till 150 elfordon. Kungsbacka har i dag 250 laddplatser i drift, varav 50 stycken för sina invånare. Ytterligare 40 laddplatser planeras bli klara under 2019.

Representanter från kommunen fick ta emot Laddguldet i Stockholm av energi-och digitaliseringsminster Anders Ygeman (S) under eftermiddagen.

På andra och tredje plats i tävlingen kom Eskilstuna och Torsby kommun.

Fakta Laddguldet

Visa

• Instiftades 2017 Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle.

• Syftet med tävlingen är att uppmärksamma kommuner och företag som driver utvecklingen mot en eldriven transportsektor framåt.

• Vinnare av Laddguldet 2017 var Gävle och år 2018 Lerum.

• Ett pris delas även ut till företag som gjort liknande insatser.

Källa: fortum.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungsbacka

Mer i ämnet