– Det fungerar i andra länder. Men vi är först i Sverige, säger Christer Lindström, fordonsansvarig i Kungsbacka. Foto: TT

Kungsbacka först att prova elbilar som energilager

Uppdaterad
Publicerad

Eldrivna bilar kan fungera som kraftreserv för att lagra energi och få en jämnare förbrukning från elnätet. Nu testas tekniken i Kungsbacka.
– Under natten äger systemet bilbatteriet, säger Christer Lindström, fordonsansvarig hos kommunen.

Nyckeln i systemet är en dubbelriktad snabbladdare. Förutom den vanliga laddfunktionen kan laddaren även skicka elektricitet åt andra hållet, från elbilens batterier till laddstolpen och vidare in till en fastighet. En styrenhet läser av var energin behövs bäst.

– Ström kan skickas på mikrosekunder, fram och tillbaka, säger Christer Lindström på Kungsbacka kommun.

Finns på andra håll

Tekniken kallas V2G, som är en förkortning av engelskans ”vehicle to grid”, ungefär ”från fordon till elnät”. Den visas vid elmässan Ecarexpo i Göteborg av energibolaget Eon, biltillverkaren Nissan och Kungsbacka kommun.

– Det fungerar i andra länder. Men vi är först i Sverige, enligt vad jag känner till, säger Lindström.

”Lånar ut” ström

När en elbil parkeras vid laddstolpen på kvällen, ger man en instruktion till styrenheten om när bilen kommer att hämtas, exempelvis klockan nio för 30 mils körning. Styrenheten ser till att bilen är laddad då. Men fram till dess ”äger” systemet energin.

– När många kommer till jobbet mellan sju och åtta på morgonen och startar grejer går det åt väldigt mycket ström. Då kan man låna ström från bilen för att skära av den toppen i förbrukningen, säger Christer Lindström.

Solenergi

Han hoppas att varje bil kan spara in cirka 10 000 kronor per år i elkostnad. Kungsbacka kommun har omkring 500 fordon, av vilka 140 i dagsläget är eldrivna. Samtidigt är investeringen i teknik inte särskilt dyr. På sikt hoppas Kungsbacka också att energi från solcellsparker ska kunna lagras i elbilars batterier för användning när den behövs.

– Då får vi ett effektivare och jämnare belastat elnät, säger Christer Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer