El och hybridbilar på laddning. Foto: Foto: Anders Wiklund / TT

Rusning efter elbilar efter nytt skattesystem

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av elbilar och hybridbilar har ökat kraftigt. Detta sedan det nya skattesystemet bonus-malus trädde i kraft. Det visar nya siffror från bilbranschen.

Bilar med relativt höga koldioxidutsläpp, som bensin och dieselbilar, drabbas av malus. Det innebär att fordonsskatten blir högre de tre första åren.

För fordon med relativt lägre utsläpp är det tvärtom, de får bonus, som mest 60 000 kronor.

Stor ökning

Färska siffror från branschorganisationen Bil Sweden visar att det skett en rusning efter nya laddbilar sedan de nya skattereglerna infördes 1 juli.

Försäljningen av laddbilar ökade med 107 procent i juli. Även i augusti såldes 32 procent fler laddbilar jämfört med samma period förra året.

Längre leveranstider

Biltillverkarna klarar nu inte av att leverera laddbilar i samma takt som tidigare och därför har leveranstiderna ökat.

– Efterfrågan är väldigt stor så leveranstiderna har ökat. Egentligen är det en planeringsfråga och om man är ute lite tidigare med att beställa sin bil så kommer den ändå, säger Björn Brodin, försäljningschef för företag på Bilia Personbilar i region Stockholm.

Bilförsäljningen totalt sett har minskat efter att de nya reglerna infördes, samtidigt som den ökade kraftigt innan införandet. Helåret ligger fortfarande på plus, 5,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.