Foto: TT / arkiv

Kungsbackabor uppmanas spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets torka och en vinter med lite nederbörd gör att Kungsbackaborna även i år måste spara på vattnet. Enligt kommunen finns det risk för ett nytt bevattningsförbud.

– Om det skulle inträffa en större läcka eller en brand måste vi alltid se till att ha marginaler kvar i ledningsnätet. Hjälp oss att se till att vi inte hamnar i samma läge som förra året, var smart i din vattenförbrukning, säger Ulf Carlsson, kommunens enhetschef för vattenproduktion, i ett pressmeddelande.

Att dricksvattnet i Kungsbacka skulle ta slut är det ingen större risk för, men om vädret blir varmt och torrt och vattenförbrukningen ligger högt så kan det bli aktuellt med bevattningsförbud.

Grundvattnet sjönk

Hög vattenförbrukning i kombination med varmt och torrt väder gjorde att vattenverket på Fjärås förra året låg nära gränsen till sin maxkapacitet. Medan vattentillgången i sjön Lygnern var god riskerade grundvattennivån i Fjärås Bräcka att sjunka för lågt. Grundvattnet där fylls på med sjövatten, men om förbrukningen är hög finns risk för att man inte hinner fylla på i samma takt.

Dessutom finns det en vattendom som sätter en maxgräns för hur mycket vatten som får tas från Lygnern.

– Vi låg på hög förbrukning i kommunen under större delen av april i år. Det finns en risk för att grundvattnet sjunker för mycket och då riskerar vi att få in salt i grundvattenbrunnarna under Bräckan, något som skulle vara svårt att återhämta, säger Ulf Carlsson.

Fler åtgärder

Förutom att sprida information om hur man sparar på vattnet så vidtar Kungsbacka kommun en rad åtgärder.

Bland annat planerar man för en test med ökad infiltration av vatten från Lygnern på Bräckans västra sida. Det finns också planer på att få stöd från Mölndal för att försörja Anneberg och Älvsåker med vatten.

Kommunens bevattning kan komma att ske nattetid för att minska avdunstningen, och precis som förra sommaren kan det bli med vatten från Kungsbackaån.

En ansökan om att få ta mer vatten från Lygnern förbereds också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.