Sa ja i ödelagd stad utanför Tjernobyl Foto: Privat

Kungsbackaparet gifte sig i en spökstad

Uppdaterad
Publicerad

När Marcus Börjesson och Nina Erixon från Kungsbacka skulle gifta sig valde de en något ovanlig plats. Valet föll på spökstaden Prypjat, en ödelagd stad strax utanför Tjernobyl.

– Vi ville göra det på vårt sätt, säger Marcus Börjesson.

Kungsbackaparet ville inte ha ett traditionellt kyrkbröllop och bestämde sig i stället för att gifta sig på en brandstation i den ödelagda staden Prypjat i Ukraina.

– Vi träffades när vi båda arbetade som brandmän så brandstationen har blivit lite av vår kyrka. Övergivna brandstationer finns det inte på många platser i världen, så vi tyckte att Prypjat var ett lämpligt ställe, säger Marcus. 

Drömresa

Paret förlovade sig för två år sedan. När Marcus fyllde 40 i år tyckte han och Nina att det var dags att resa iväg någonstans – och passa på att gifta sig.

– Jag har jättelänge drömt om att resa till just den staden. Jag har tur som har en fru som också tycker om att resa till sådana platser, säger Marcus.

Parets intresse grundar sig i en fascination för ödelagda städer och för vad som händer med en stad när alla människor försvinner. 

Dubbel känsla

Staden Prypjat, som blev platsen för giftemålet, ligger nära Tjernobyls kärnkraftverk. När den allvarliga reaktorolyckan inträffade 1986 evakuerades över 300.000 människor från området. Uppskattningarna om dödlighet efter Tjernobyl-olyckan varierar.

– Det är en väldigt dubbel känsla. Utan olyckan hade inte platsen funnits som den ser ut idag, samtidigt var det många människor som dog på grund av olyckan, säger Marcus. 

Löften på ukrainska

Med på ceremonin var parets guide och chaufför. Ceremonin utfördes på ukrainska av parets guide och för att guiden skulle förstå vad som sades hade Kungsbackaparet övat in sina löften på ukrainska. 

– Det var en jätterolig grej. Ett minne för livet, konstaterar Marcus.

LÄS MER: Tjernobyl växer igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.