Hans Forsberg var tidigare moderat och Kungsbacka kommuns högsta politiker. Allt tog slut när han erkände att han köpt sex. Foto: SVT

Kungsbackapolitikern får miljonpension efter sexköpet

Uppdaterad
Publicerad

I våras ertappades det moderata kommunalrådet Hans Forsberg från Kungsbacka i samband med ett sexköp i Göteborg. Kort därpå avsade han sig samtliga uppdrag. Nu har en utredning visat att han har rätt till visstidspension som kostar Kungsbackaborna cirka sex miljoner.

Efter avslöjandet i våras fick Hans Forsberg, 56, betala 41 000 kronor i dagsböter för köp av sexuell tjänst i Göteborg. Politikern godtog ett så kallat strafföreläggande. När nyheten om sexköpet blev känd avsade han sig alla politiska uppdrag.

Därefter ansökte han om visstidspension, något som vållade en del diskusison. Nu har kommunstyrelsens förvaltning utrett ärendet, även om det ska till ett politiskt beslut också. Detta ska troligen ske den 22 september.

– Kommunstyrelsen är pensionsmyndighet i avtalet, därför ska den slutligen fatta beslutet, säger kommunens HR-chef Jesper Edlind.

Sex miljoner

Enligt utredningen har Hans Forsberg från och med juli i år rätt till maximalt 58 460 kronor i månaden tills han fyller 65 år om nio år. Det ger totalt cirka sex miljoner, enligt HR-chefen.

Så det är Kungsbackas skattebetalare som får stå för de här sex miljonerna?

– Så kan man uttrycka det i slutändan, äger Jesper Edlind.

Äldre avtal

2015 infördes ett nytt avtal där visstidspension togs bort, men Hans Forsberg omfattas av ett äldre avtal. Och det lär bli svårt för kommunstyrelsen att säga nej.

– Det finns inte mycket till juridisk grund för att riva upp ett sådant avtal. Det finns två sådana möjligheter. Det ena är om det rör sig om brott som kan ge mer än två års fängelse – det är det inte frågan om här. Det andra handlar om ansvarsfrihet, men där handlar det om andra mekanismer, säger Jesper Edlind.

SVT söker Hans Forsberg för en kommentar.

I klippet nedan ser du hur Kungsbackapolitikerna reagerade på nyheten om att Hans Forsberg hade köpt sex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.