Hans Forsberg (M) har ansökt om fallskärm från Kungsbacka kommun. Foto: SVT

Moderatpolitikern som köpte sex ansöker om fallskärm

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) ertappades i maj med att ha köpt sex. Nu vill han ha ut sin fallskärm. Det handlar om miljonbelopp, skriver Norra Halland.

Hans Forsberg avgick nyligen sedan han gripits, misstänkt för att ha köpt sex – ett brott han erkände. I veckan begärde han att få ut ersättning som han får rätt till när han slutar, rapporterar tidningen Norra Halland.

Det formella begreppet är omställningsstöd och det innebär att en avgående politiker får ett ekonomiskt stöd mellan nuvarande uppdrag och framtida uppdrag. Det kan också betalas ut i form av pension.

Toppolitiker i Kungsbacka köpte sex

Tidigare var reglerna mycket generösa, och kunde ge ersättning i upp till femton år. 2014 ändrades systemet, så att man maximalt kan få ut ersättning för tre år.

Olika system

Det är enligt Norra Halland oklart om Hans Forsbergs fall ska räknas enligt det gamla eller det nya systemet.

– Att han ska ha ersättning för de senaste 5,5 åren när han varit kommunalråd är klart. Det innebär en dryg miljon, säger riksdagsledamoten Larry Söder (KD), som sitter i Kungsbackas arvodesnämnd, till Norra Halland.

Vad som inte är klart är hur stor procentsats Hans Forsberg fick ihop 2002 till 2014, när han satt i kommunstyrelsens arbetsutskott, var gruppledare för Moderaterna och delar av tiden ordförande i fullmäktige.

– Vi ska skicka hans ansökan till SKR (Sveriges kommuner och regioner) för att be om ett utlåtande, säger riksdagsledamoten Larry Söder, som sitter i Kungsbackas arvodesnämnd, till Norra Halland.

Tittar på kraven

Lisa Andersson (M) är Forsbergs efterträdare som ordförande i kommunstyrelsen i Kungsbacka.

– Vi får titta på kraven som ska uppfyllas för ersättning, säger Lisa Andersson till SVT.

Andersson menar att det avtal som Hans Forsberg har inträtt med kommunen som politiker ska fullföljas.

– Det var dumt det han gjorde, men det hänger inte ihop med hans arbete, säger Lisa Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppolitiker i Kungsbacka köpte sex

Mer i ämnet