Foto: SVT/TT

Kungsbackaskolan halverade matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

På Aranäsgymnasiet lyckades man efter en satsning halvera sitt matsvinn på ett halvår.

– Vi måste göra eleverna medvetna om att de som de inte äter upp och skrapar av, det är pengar, säger kökschefen.

Arbetet med matsvinn på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka tog fart för runt sju år sedan efter att två elever tog kontakt med kökspersonalen.

– 2010 kom det in två tjejer som gick här på skolan och ville göra ett arbete för att få veta hur mycket eleverna slängde. Vi ställde upp på det och vi fick en chock, säger Susanne Söderman, kökschef på Aranäsgymnasiet.

Matsvinnet

LÄS MER: 88 miljoner ton mat blir svinn – årligen

Det visade sig att det slängdes 51 gram mat per elev och portion. Och med skolans runt 1.200 elever innebär det en matkassaktion på mer än 60 kilo på en enda dag. På skolan inledde man därför ett projekt som gick ut på att informera eleverna om hur det såg ut med matsvinnet både genom information i matsalen och genom skolans kökspersonal.

– Tjejerna gjorde våra elever väldigt, väldigt medvetna om att det inte bara är att ta mat, säger Susanne Söderman.

Efter ett halvår hade man halverat svinnet och än idag fortsätter arbetet med att informera eleverna.

– Vi måste göra våra gäster medvetna om att det som de inte äter upp och skrapar av, det är pengar som åker ned som vi hade kunnat göra något annat av, en annan maträtt.

Mäter matsvinnet varje år

Även inom de andra kommunala storköken i Kungsbacka, exempelvis inom äldrevården, har man de senaste åren jobbat med matsvinnet på olika sätt.

– Det gäller att ha en koll på produktionen. Det handlar om vara in vara ut (de varor som kommer in först ska ut först, reds, anm), att inte ta hem för mycket men också när det kommer till produktionen och serveringen. Att man informerar gästen att den kan ta en gång till, säger Christian Lindbäck, utvecklare på måltidsservice inom Kungsbacka kommun.

LÄS MER: Hemlösa tar del av matsvinnet

Varje år mäter man också matsvinnet på skolorna under en vecka.

– Vi ligger på ungefär 5 procent av en normalportion och i branschen är det runt 10 procent. Så vi ligger på en acceptabel nivå men det gäller att hålla den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet