Mikaela Waltersson (M) är regionsstyrelsens ordförande och ser att det fortfarande finns utmaningar kvar, trots förväntat överskott i budgeten. Foto: SVT

Höjd skatt trots bättre ekonomi för Region Halland

Publicerad

En ny delårsrapport visar att Region Halland ser ut att gå mot ett överskott som är en kvarts miljard bättre än förväntat, i slutet av året. Trots det vill den styrande Alliansen höja skatten.

Bakom den positiva ekonomiska prognosen, ligger bland annat flera åtgärder inom de olika verksamheterna och ökade statsbidrag.

– Statsbidragen kom som ett väntat besked, men sen handlar det här även om att vi har planerade investeringar vi inte hinner göra i år som bättrar på reslutatet. Men helheten för regionen ser i och med detta okej ut även om vi fortfarande har utmaningar med våra förvaltningar som inte går plus, säger Mikaela Waltersson (M), regionsstyrelsens ordförande.

Fortfarande aktuellt med ökad skatt

Med start 2020 vill den styrande alliansen i Region Halland höja skatten, med 58 öre. Hallänningar med 30 000 kronor i månadslön får därför en skattehöjning med 2 088 kronor per år.

Skattehöjningen kommer ge ett tillskott på cirka 440 miljoner kronor. Pengar som behövs för att regionen inte ska gå med en halv miljard kronor i underskott nästa år.

Trots prognosen som nu visar på en kvarts miljard överskott bättre än förväntat är skattehöjningen fortfarande aktuell.

– Vi ser att prognosen för skatteintäkterna blir lägre i Halland och vi är på väg mot en lågkonjektur. För en region och en kommun så räcker det inte att gå plus minus noll i slutet av dagen utan vi behöver ett par hundra miljoner som vi har till våra investeringskostnader framöver, säger Mikaela Waltersson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer