”Många gånger kanske förövaren har tagit telefonen”, säger Anita Andersson, verksamhetsledare på kvinnorjouren i Varberg. Foto: SVT

Kvinnojouren: Oroväckande lugnt under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin finns det en oro kring att våldsutsatta kvinnor blivit än mer utsatta, det menar kvinnojouren Frideborg i Varberg som vittnar om att det är ovanligt få som hör av sig. Vid något tillfälle har kvinnor ringt och viskat, på grund av att de aldrig lämnas ensamma.

– Han var ute just då, han kanske tände grillen och då passar man på, säger Anita Andersson, verksamhetsledare på kvinnojouren.

Många har spenderat mer tid än vanligt hemma under pandemin. Och för våldutsatta kvinnor innebär det att vara instängd tillsammans med sin förövare. Flera av kvinnorna som hört av sig till kvinnojouren Frideborg vittnar om att våldet, psykiskt och fysiskt, har eskalerat under perioden.

Olika i kommunerna

Uppfattningen att det är färre som hör av sig till kvinnojouren just nu delas också av Kungsbacka kvinnojour. I Falkenberg upplever man att trycket är ungefär som vanligt medan kvinnojouren i Halmstad istället vittnar om att det är fler som ringt.

– Vi har haft färre placeringar i vårt skyddade boende men fler som ringt och sökt hjälp, säger Anneli på kvinnojouren i Halmstad.

I klippet berättar Anita Andersson om vad kvinnorna som hör av sig vittnar om och hur de tror att situationen kommer se ut framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.