Petra Karlsson, verksamhetschef på kvinnojouren Linnéan. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kvinnojouren öppnade chatt – då hörde tjejer av sig under pågående våld

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har kvinnojouren Linnéan i Lidköping öppnat en chatt som komplement till den vanliga telefonlinjen. Denna tysta kontaktväg har visat sig vara viktig för de kvinnor som hamnar helt isolerade med en förövare.
– Vi har hamnat i direkta våldssituationer, säger verksamhetschefen säger Petra Karlsson.

Det var när coronapandemin bröt ut som Kvinnojouren Linnéan bestämde sig för att öppna en chatt.

– Vi vet att redan utsatta grupper blir än mer utsatta under en kris. Därför ville vi starta en chatt, för det är lättare att chatta än att ringa ett samtal. Det hörs liksom inte, säger Petra Karlsson.

Öppen ett par timmar om dagen

Via chatten har verksamheten kommit i kontakt med yngre kvinnor som drabbats. Det har förekommit att tjejer kunnat kommunicera med med kvinnojouren Linnéan direkt under pågående våldshandlingar.

– Om man isolerad med förövaren så kan en tyst chatt med oss vara jätteviktig.

Chatten är för närvarande bara öppen ett par timmar på eftermiddagen. Men behovet tycks större än så. Sannolikt blir chatten kvar även efter coronapandemin.

Petra Karlsson från kvinnojouren Linnéan berättar mer om chatt-projektet i klippet ovan.

Unizons söksida finns länkar kvinnojourer och tjejjourer runtom i Sverige. Flera har startat chattar utöver sina ordinarie telefonlinjer. Unizon hette tidigare Svenska Kvinnojourers Riksförbund och samlar drygt 130 kvinno- och tjejjourer i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet